Full-time traveller, part-time worker, professional dreamer

Zainuddin Omar

Zainuddin Omar

Seorang Jurutera Professional (P.Eng) berasal dari Parit Jawa, Muar, Johor kini memenuhi masa dengan mengembara keseluruh dunia mencari ibrah. Beliau mempunyai 40 tahun pengalaman kembara dan mula mengembara pada usia 17 tahun.

Hero rakyat Albania: Iskander Skanderberg

Di Tirana Albania terdapat banyak patung Iskander George Skanderberg dan beliau adalah hero kebangsaan orang Albania. Semasa kecil Iskander yang berbangsa Albania diserahkan dan dibesarkan sebagai saorang Islam di Istana sultan Uthmaniah Murad 11 oleh ibu bapanya.

Iskander dijadi kan ‘Bey’ atau general kepada satu pasukan perang kerajaan Uthmaniah untuk memerangi kerajaan Hungary di Nish. Tetapi malang nya Iskander berpaling tadah, memeluk agama asalnya dan memerangi dan mengalahkan tentera Uthmaniah pula.

Peperangan paling besar ialah antara tentera iskander dan panglima perang Uthmaniah, Ali Pasha di Torvioli pada tahun 1444.

Di Albania, penduduk sana lebih mementingkan sejarah nationalisme mereka lebih dari semangat keislaman. Agama pada mereka adalah satu perkara peribadi.

Ir.Hj.Zainuddin.Bin.Hj.Omar

Catatan oleh:

Buku #kutuberahak HARD COPY Limited Edition Collectors item. (Diari Kembara 40 Tahun Si Kutuberahak)

BAGAIMANA MEMBELI? BUKU HARD COVER.